Så följer du AIP-dieten

Tanja Hakala är en sjuksköterska, näringscoach och reflexolog från Finland med ett särskilt intresse för AIP-dieten. I den här artikeln svarar hon på våra frågor om det autoimmuna protokollet.

Så följer du AIP-dieten

Vad är AIP?

Huvudsyftet med AIP-dieten, eller det autoimmuna protokollet, är att lugna vårt immunsystem och ge kroppen en chans att återhämta sig. Autoimmuna sjukdomar handlar om att vårt immunförsvar vänder sig mot vår kropp. De angriper till exempel vävnader och celler med en våldsam kraft och förstör dem.

AIP-dieten är särskilt utformad för att vara en lugnande diet - inte ett sätt att äta resten av livet. Därför rekommenderas det att man följer det autoimmuna protokollet i högst tre månader, varefter man utökar utbudet av mat ett livsmedel i taget och följer kroppens reaktioner.

AIP-dieten bygger på en modell som kallas 4R-modellen inom funktionell medicin. Dessa fyra element kommer från orden remove (avlägsna), replace (ersätta), reinoculate (återinförliva) och repair (reparera). Det autoimmuna protokollet bygger på dessa fyra stöttepelare.

- Tidigare brukade vi tala om 4R-protokollet, men numera är det nästan bättre att tala om 5R-protokollet. Det femte R:et är Rebalance, alltså återbalansera, vilket är en mycket viktig faktor i strävan efter bättre välbefinnande. Stress är en så viktig grundorsak till autoimmuna sjukdomar att hela protokollet bör börja med att balansera livet och eliminera stress, säger Tanja Hakala.

Vilka är de vanligaste misstagen som du har märkt att folk gör när de börjar följa AIP-dieten?

- Ensidig och begränsad kost. Om man har hoppat från den så kallade "standarddieten" till en fullständig AIP-diet utan några lättare alternativ däremellan (t.ex. paleo, glutenfri och mjölkfri) är det svårt för människor att se "utanför boxen". När viktiga dagliga livsmedel begränsas och förbjuds är det lätt att tänka "vad i hela friden ska jag äta nu?". En diet kan lätt bestå av ett fåtal ingredienser och bli alltför ensidig. AIP är dock inte en särskilt ensidig diet om man vet hur man ska lägga upp den på rätt sätt. En annan utmaning är naturligtvis att AIP har utvecklats i USA, där växtligheten och råvarorna skiljer sig något från dem i Norden. Allt finns inte tillgängligt här, berättar Tanja Hakala.

Det kan vara svårt att skära ner på kosten, särskilt om du tidigare har ätit mycket spannmål och mejeriprodukter. Hur lyckas man med det?

- I många fall räcker det med att utesluta gluten och mjölk för att lugna det autoimmuna tillståndet. Om du börjar göra för många förändringar samtidigt är det också en stressig situation för kroppen. Det kan det gå fruktansvärt fel och du gör mer skada än nytta. Du bör alltid överväga din egen situation så mycket som möjligt: vad kan jag göra, vad har jag resurser med? Är mitt liv stressigt och är det möjligt att göra stora förändringar? Om livet är hektiskt är stora kostförändringar i sig mycket stressande, råder Hakala. Så innan du gör stora förändringar är det en bra idé att först hantera stressen eller börja ändra din kost försiktigt genom att gradvis ta bort de livsmedel du vill minska på.

För vegetarianer och veganer kan AIP verka svår. Vilka livsmedel kan veganer/vegetarianer använda för att se till att de får i sig tillräckligt med bl.a. protein när de följer AIP-dieten?

- En vegan kan inte äta en helt ren AIP-kost eftersom den inte skulle ge tillräckligt med protein eller egentligen alla essentiella aminosyror. Om en vegetarian däremot kompletterar sin kost med fisk och skaldjur får man tillräckligt med protein. Svamp är naturligtvis också en bra proteinkälla för veganer.

- Problemet med baljväxter är lektiner vilket är anledningen till att baljväxterna finns med på AIP-kostens lista över livsmedel som ska undvikas. Lektiner är anti-näringsämnen som kan bryta ner tarmens ytceller och orsaka läckage i tarmen. Av samma anledning bör man undvika nötter och frön i början. Nötter och frön orsakar också ofta överkänslighet och är därför olämpliga för den här kosten, säger Tanja Hakala.

- Lektiner kan minskas genom blötläggning, groddning, fermentering och tryckkokning. För många människor räcker det redan, och därför kan många veganer också få naturlig hjälp mot sin autoimmuna sjukdom genom att följa AIP-dieten, råder Hakala, som är väl insatt i AIP.

AIP är inte för hela livet, utan en lugnande diet för högst några månader. Varför är det så?

- AIP går ut på att lugna kroppens immunsystem genom att eliminera anti-näringsämnen och livsmedel som orsakar överkänslighet. När kroppen har fått tid att återhämta sig kan det vara möjligt att utöka kosten till en paleo-liknande diet. Naturligtvis bör denna utvidgning ske gradvis och med ett livsmedel i taget. Kom ihåg att lyssna på eventuella symtom som kan uppstå i kroppen.

- Om symtomen förvärras eller det uppstår nya, utesluts det livsmedel som orsakade problemen. Det går inte alltid att backa, eftersom matintolerans kan ha uppstått antingen på grund av läckande tarm eller genetiska orsaker, säger Hakala.

- Om du följer en alltför strikt AIP-kost kan du utveckla brister under livets gång. Kanske får du inte i dig de viktiga växtbaserade fettsyrorna LA (linolensyra) och ALA (alfa-linolensyra) om du inte inkluderar några frön, nötter eller oljor av dem i din kost.

Vad händer efter AIP-perioden? Kan jag då börja äta som vanligt utan mag- och tarmproblem? Eller hur ser livet efter AIP ut när det gäller måltider?

- AIP-dieten är inte så mycket avsedd för att lindra mag- och tarmsymptom om du inte har IBD (inflammatorisk tarmsjukdom). Så om enbart magsymptom är en utmaning utan autoimmuna sjukdomar kan även lättare kostalternativ ge lindring.

- När kroppen har lugnat ner sig och symtomen har avtagit är målet att övergå till Paleo-kost efter AIP-perioden. I detta skede kan många människor äta glutenfria spannmål utan att få några symptom. Kosthållningen kommer därför oftast att utökas till att omfatta potatisväxter, ägg, nötter och frön och eventuellt baljväxter. När du varierar dessa från dag till dag, i stället för att äta samma mat varje dag, klarar kroppen ofta bättre av en utökad kost. Gluten är det enda livsmedel som bör uteslutas för gott. Mejeriprodukter orsakar också problem för många människor och är en av de vanligaste orsakerna till överkänslighet hos personer med autoimmuna sjukdomar, råder Tanja Hakala.

- Om AIP-perioden inte lugnar ner saker och ting handlar det inte bara om maten. I det här fallet måste du gå djupare och leta efter orsaken i tarmen, stress eller överkänslighet mot livsmedel (dvs. du kanske omedvetet äter något som din kropp ständigt producerar IgG-antikroppar mot).

- Det är viktigt att komma ihåg individuella skillnader; allt passar inte alla. Om du har lidit av en autoimmun sjukdom i många år är det ofta en långvarig process och ibland kan den långsamma utvecklingen kännas frustrerande. Själv har jag lidit av autoimmuna sjukdomar i över 20 år och det är först nu som de bakomliggande orsakerna börjar bli tydligare. Sakta men säkert, säger Hakala.