Pumpafrön, -fullspäckade med nyttigheter!
Foodins pumpafrön har blivit superpopulära bland våra kunder och inte utan anledning. Dessa pumpafrön är av den kända välsmakande Styria-sorten som odlas på familjegårdar i Österrike.
– Med pumpafrön har vi kunnat förverkliga allt vad vi strävat efter: En pålitlig partner i Österrike, bröderna Franz och Rainer. I Foodins pumpafrön ryms många goda saker och i en kompakt form: Hög kvalité, fantastiskt god smak, fin näringsprofil, miljömedvetenhet i odlingarna och användning av förnybar energi, berättar Foodins vd och grundare Lasse Jalkanen.
Foodins samarbetspartners i Österrike, bröderna Franz och Rainer odlar pumpafrön i sitt hemland, tredje generationens odlare. Bröderna köper frön även från andra odlare i närområdet och på grund av att de betalar ett rättvist pris har de också fått andra odlare att byta till ekologiska sorter.
– Franz och Rainer betalar sina odlare ett högre pris än stora grossister och därför vill odlarna sälja sina frön till dem. Det är alltså inget prutande på priserna utan en rättvis kompensation betalas. På så sätt mår odlarna bra och samarbetet fungerar, berättare Lasse Jalkanen vidare.
Pumpafrön av sorten Styria är de finaste pumpafrön som finns!
Många av våra kunder har förundrat sig över det varierande utseendet hos pumpafrön.
– Styria-sortens pumpafrön ser annorlunda ut, även färgmässigt, jämfört med de ljusgröna varianterna som är de vanligaste sorterna i Sverige och Finland och som importeras från Kina, kommenterar Jalkanen.
Pumpafrön av sorten Styria är mörkgröna och innehåller mångdubbelt av klorofyll jämfört med sina ljusare släktingar. Allmänt sett är alla pumpafrön en utmärkt källa till zink. Och zink är ju inte bara ett näringsämne. Den har en betydande roll bl.a. för immunförsvaret och hormoners funktion. Zink behövs t.ex. för att kroppen ska kunna bilda det manliga hormonet, testosteron. På grund av sin höga halt av protein samt goda fettsyror är pumpafrön riktiga hälsofrön.
Pumpafrön passar utmärkt till mellanmål för att tanka i sig kraft och energi!
Pumpafrön är både goda och nyttiga att mumsa på.
- Jag använder pumpafrön till olika mellismixar som jag tar med mig på resor. Med hjälp av dem orkar jag hålla i gång från morgon till kväll, berättar Jalkanen med ett leende på läpparna.
Nu vet vi också varifrån pumpafröoljans goda smak härstammar ifrån!
- År 2014 besökte jag pumpafröodlingarna i Österrike där vår samarbetspartner odlar och producerar pumpafrön i tredje generationen. De har ett litet vattenkraftverk som ger energi till deras produktion samt till 2000 hushåll i närområdet.
Nu har produktionen tredubblats och är så miljövänligt som möjligt.
- För oss är det viktigt att våra samarbetspartners respekterar miljön och har ett så litet koldioxidavtryck som möjligt.
- Det var även väldigt intressant att se hur pumpafrön rostades på öppen eld med traditionella metoder för hand. Detta är orsaken till varför vår pumpafröolja har en så härlig mjuk och rostig smak, avslöjar Lasse.
- Vattenenergi används även för pressningen av pumpafröoljan. Vi strävar efter att göra allt så ekologiskt som möjligt. Pumpafröoljan passar utmärkt som salladsdressing till vilken sallad som helst! Om du vill nyttoboosta din sallad så lönar det sig att ge pumpafröoljan en chans!
Foodins pumpafröolja har redan fått ett bra rykte bland professionella kockar vilket har ökat försäljningen. Enligt Lasse Jalkanen är pumpafröolja bäst som den är men den passar även till stekning på låg temperatur, t.ex. för ägg. Då tar det ca 10 minuter att steka äggen men smaken är definitivt värd det!
Pumpafrösmöret funkar även ypperligt som dipp! Pumpafrösmör kan köpas färdigt och användas i matlagning eller som pålägg. - Själv blandar jag pumpafrösmöret med vatten, olja och kryddor och gör mitt eget smör av det. Ibland lagar jag en tunnare smet av det som sås och ibland en tjockare pasta och doppar morötter och gurka i det, tipsar Lasse.
Foodins pumpafrösmör tillverkas i Foodins egna produktionsfaciliteter i Jyväskylä med hjälp av en stenkvarn i hela två dygn. Då fröna mals länge får vi en sammetslen konsistens utan bitar av frön. Foodins pumpafrösmör är av raw kvalité, utan salt eller kryddor. Därför passar den utmärkt även som bas i annan matlagning, såser etc. Tack vare den skonsamma tillverkningsprocessen av pumpafrön har alla hälso- fördelar bibehållits. Ett riktigt hälsosmör alltså!
Jalkanen tipsar att det även går bra att blanda olika frösmör ihop och avslöjar att han använder ibland Foodins produktionsutrymmen för att tillverka sina egna frösmörsblandningar. Även pumpafrömjölet får Lasses ögon att gnistra. Med pumpafrömjöl är det t.ex. lätt att göra protein- och zinkrika semlor.
Pumpafrömjölet innehåller ca 60 % protein vilket gör den till en ypperlig nyttoingrediens i bakning.
-Min egen favorit av alla pumpafröprodukter är pumpafrösmöret. Jag älskar dippa stjälkselleri i smöret och smaksätta det med lite salt. Det är en bra uppdaterad version till barndomens chips och dipp-erfarenhet som alltid får mig på gott humör, förklarar Lasse Jalkanen ivrigt. Och detta är ett bra tips överlag, att ersätta ett dåligt alternativ med ett bättre och nyttigare alternativ.
Du kan handla Foodins pumpafröprodukter i Happy Food Stores webbutik här >>