Fire Cider - Eldcider - Känner du till hälsotonicen?
Vågar du prova den nya hälsotonicdrycken som sägs förbättra matsmältningen och samtidigt smaksätta maten och din cocktail?
Fire Cider är den nya hajpade drycken och olika recept sprider sig nu bland hälsomedvetna konsumenter på nätet.
Vad är det som gör denna dryck så eldig?
Traditionellt använder man äppelvinäger som bas därefter tillsätter man lök, vitlök, ingefära, chili och pepparrot. Tillsätt en liten mängd honung om du vill ha lite sötma i smaken. Vissa tillsätter gurkmeja, kardemumma, kanel, citron och örter såsom persilja, timjan och rosmarin.
Fire Cider är en dryck som man kan designa enligt egen smakpreferens och egna hälsobehov. Testa och prova dig fram för att hitta den ultimata Fire Cider-drycken som passar just Dig. Du kan själv välja hur stark eller eldig du vill att drycken ska vara.
Ur ett ayurvediskt perspektiv är det bättre för en Pitta-kroppstyp att hålla sig till små mängder eldiga ingredienser, medan Vata- och Kapha-typer kan gott tillsätta styrka och eldighet i sin cider. Vissa föredrar chili, andra cayenne, någon vill testa med färsk habanero eller jalapeno, - du bestämmer själv vilken styrka och källa av eldighet du vill ha. Vi rekommenderar att börja med lite i taget och prova dig fram för att undvika en alltför “brännande” slutprodukt.
En del förälskar sig i Fire Cider på ett ögonblick, medan andra helst vill undvika drycken. Kom ihåg att du själv kan reglera eldigheten genom att tillsätta endast små mängder av “värmande” ingredienser såsom chili / cayenne samt genom att lägga till lite honung.
Om du tänker njuta av Fire Cider som en hälsoshot är det bra att göra drycken mildare än om du ska använda den som bas för andra drycker eller t.ex. i salladsdressing.
Hälsofördelar med Fire Cider:
• kan förbättra matsmältningen
• kan boosta motståndskraften
• kan motverka förkylningar och lindra täppta andningsvägar
• kan aktivera blodcirkulationen och värma kroppen
Fire Cider kan du ta som shot, tillsätta i matlagning eller i drycker. Under kalla årstider är Fire Cider en värmande härlighet för både kropp och sinne. Ju starkare dryck desto starkare effekt med tanke på dryckens hälsofördelar. Men kom ihåg att inte överdriva och tänk på hur din egen mage tål värmande och eldiga kryddor.
Olika sätt att använda Fire Cider
Njut av den som den är:
• Ta som shot (1-2 matskedar) särskilt om du känner att förkylningen kommer krypandes och fortsätt med 3 eller 4 timmars mellanrum tills symtomen försvunnit. Fire Cider kan du också avnjuta i förebyggande syfte under förkylningsperioder.
Blandad i dryck:
• Blanda med apelsinjuice eller med vatten-citronjuice.
Drick den varm:
• Blanda i hett vatten och tillsätt honung.
Eller:
• Använd i salladsdressingar, marinader eller droppa över ångade grönsaker.
• I matlagning (tillsätt i dina kryddor och oljor i början av matlagningen).
• Smaksätt soppor och ha som bordskrydda.
• Smaksätt cocktailen (testa t.ex. i Bloody Mary).
Fire cider d.v.s. eldcider - grundrecept (variera enligt behov och smak):
• 1 dl skalad och finhackad pepparrot
• 1 finhackad vitlök
• 1 finhackad lök
• 0,5 dl skalad och finhackad ingefära
• 2 tsk gurkmejapulver
• 0,5-2 tsk cayennepulver
• halv citron, hackad i små bitar
• 500 ml äppelvinäger (eller äppelcider)
• 2-4 matskedar honung
Tips! Tillsätt örter / byt ut kryddor enligt tycke, t.ex. kardemumma, kanel, persilja, timjan, rosmarin.
Gör så här:
• Häll alla ingredienser (förutom honung) i en stor glasburk.
• Se till att alla ingredienser är täckta av vinäger.
• Blanda och stäng burken noggrant.
• Låt cidern stå i minst 3 veckor (rekommendationen är 3-6 veckor) och kom ihåg att blanda den varje dag.
• Sila din eldcider till dryck och tillsätt honung.
• Förvara den i kylskåpet och drick med gott sinne!