Dags att sätta punkt på svullna och uppblåsta magar!
Festsäsongen är här! Det är inte ovanligt att man frossar i sig lite för mycket på alla adventsmingel, för att inte tala om julen när vi sätter oss ner för att njuta av alla mumsiga julrätter tillsammans. Efteråt känner man sig ofta svullen och uppblåst och vissa av oss lider även av halsbränna. Det här är mera vanligt än ovanligt ju närmare jul vi kommer. Men vad beror dessa symtom egentligen på och hur kan vi underlätta besvären?
Finns det magiska tricks för att boosta matsmältningen och förebygga halsbränna? Vi vänder oss till naturopaten Birgit Steenros som delar med sig av välbeprövade tips för att tackla besvären.
Halsbränna beror på att magsyra kommer upp i matstrupen och irriterar slemhinnorna. Att kroppen utsöndrar magsyra är dock en nödvändighet för att maten ska smälta. Utan magsyra skulle matsmältningen ta flera veckor! För mycket magsyra leder däremot till en brännande känsla och ett obehag i matstrupen. För att inte tala om sura uppstötningar. Dessutom kan magsyran fräta sönder tarmens cellvävnad och hindra enzymernas normala funktion. När mängden av magsyra är liten är det ingen fara, menar Steenros. Problemen börjar när vi talar om stora mängder magsyra som rör sig uppåt längs med matstrupen.
Om du äter mycket fet mat och konsumerar rikligt med alkohol så slappnar matstrupens ringmuskel av och magsyran blir mer koncentrerad, vilket leder till att starkare magsyra rör sig upp till matstrupen och förorsakar irritation. Under julen är rätterna fetare än vanligt och vi äter ofta större mängder än vad vi är vana vid, vilket betyder att produktionen av fettsyror ökar.
Men som tur är finns det lösningar. Vi kan faktiskt hjälpa matsmältningen på många olika sätt! Så här undviker du halsbränna:
Försök att låta bli att frossa i dig för mycket godsaker. Vi vet att det nästan är omöjligt under julen!
Ät i lugn och ro och kom ihåg att tugga maten ordentligt. Njut av varje tugga precis som en liten övning i medveten närvaro. När du tuggar maten ordentligt utsöndras det mer matsmältningsenzymer vilket redan det är ett superbra tricks för att hjälpa matsmältningen.
Kom ihåg grönsakerna på julbordet! Grönsaker gör kroppen mer alkalisk och minskar således på syrligheten. Piffa upp julrätterna med färgglada grönsaker. Det är kanske den bästa julklappen som du kan ge din mage!
Lider du ofta av halsbränna rekommenderar vi att du inte tar en tupplur efter maten. När du lägger dig lodrät är det så mycket lättare för magsyran att transporteras upp till matstrupen och förorsaka halsbränna. Om du känner dig uppblåst och proppmätt är det bättre att ta en liten promenad. Lätt motion sätter fart på matsmältningen och lindrar den obehagliga känslan i kroppen.
Det var en gång svullnad...
Kanske känner du dig allt från proppmätt och svullen till uppblåst efter att ha frossat i dig julbordens läckerheter med god aptit. Matsmältningsenzymer och probioter är perfekta räddare för att hjälpa tarmen och magen på traven vid svullnad. Om det däremot handlar om förstoppning så är det bara att lägga till fibrer i kosten. Prova även att dricka mer vatten. Skvätta i lite äppelcidervinäger i vattnet för att underlätta den tröga känslan snabbare, tipsar Birgit.
Ibland beror svullnaden på en rejäl gasbildning i tarmen. För detta ändamål är kiselsyragelen en hjälpande hand. Det finns även kryddor såsom gurkmeja och ingefära som kan underlätta luftbesvär. Även kamomill kan fungera som en lungnande vän för en orolig mage. Om du ofta lider av luftbesvär rekommenderar vi att du inkluderar fänkål och koriander i kosten. Prova dessa kryddor även som te!
Silicum Tonic – ett balsam för magen
Silicum Tonic har blivit väldigt populärt bland våra kunder som vill ha ett mångsidigt kosttillskott för att stödja både mage och tarmfunktion samt för att ge det lilla extra till skönheten. Silicum Tonic är som balsam för magen. Den innehåller två verksamma ämnen varav det ena är kiselsyragel och det andra karmellosfiber. Det här doft- och smakfria kosttillskottet är lätt som en plätt att avnjuta för att lindra magbesvären.
Kisel är ett grundämne som förekommer naturligt i växter, havsvatten och berggrund. Kiseln i Silicum Tonic kommer från bergskristall. Karmellos är ett sockerfiber som utvinns ur växt- och trädarter. Det fungerar i kroppen på samma sätt som det naturliga slemmet som slemhinnorna utsöndrar då de kommer i kontakt med magsyra. Det alkaliska karmelloset tillsammans med kiselpartiklarna binder till sig skadliga ämnen som uppstår i matstrupen och mage-tarmkanalen genom att bilda skyddshinnor i magen. Dessa skyddshinnor främjar tillfriskning av sår och frätskador. Silicum Tonic minskar dessutom på svullnad och bildning av gaser i tarmen.
När du har besvär med mage och tarm lönar det sig alltid att prova Silicum Tonic! Den passar även för små barn i minimala doser för att hjälpa till med refluxsymtom. Silicum Tonic är det första jag rekommenderar om personen i fråga har besvär som uppsvullnad, halsbränna, luftbesvär, uppblåsthet eller andra krångligheter med magen, berättar Steenros.
Naturopatens simpla tips för att njuta av julen utan halsbränna och ballongmage:
Ät med måtta, drick rikligt med vatten med en skvätt äppel(cider)vinäger för att boosta matsmältningen. Tugga maten ordentligt och njut av julmaten i lugn och ro. Påbörja en stark probiotikakur i god tid före jul. Skaffa dig Silicum Tonic för eventuella kommande magbesvär eller påbörja användningen i förebyggande syfte. Kom ihåg de färggranna grönsakerna vid sidan om skinkan och fisken. Trög och besvärlig mage ändå? Prova enzymtillskott.