Ayurveda och allergi, -tips för vårens utmaningar!
Boosta motståndskraften med indisk naturläkekonst! Här berättar vi mer om hur man Ayurvediskt kan hjälpa kroppen på traven vid t.ex. pollenallergi.
Ayurveda betyder kunskap (veda) om livet (ayur). Ayurveda hör till världens äldsta naturliga och holistiska hälsovetenskaper som sägs ha spårats till ca 5.000 år f.Kr. Idag är det allt mer populärt med Ayurveda hos oss i Norden och många har konstaterat att de kunnat främja sin hälsa och motverka sjukdomar tack vare de Ayurvediska hälsoprinciperna.
På våren är det många som lider av hösnuva och kliande ögon. Enligt Ayurveda härstammar vårförkylningar, allergisymtom och ett försvagat immunförsvar från att matsmältningssystemet inte fungerar som det ska.
En välfungerande matsmältning är A och O för ett bra immunförsvar
Enligt Ayurveda grundar sig ett bra immunförsvar på en välfungerande matsmältning, ämnesomsättning samt hälsosam vävnad. Det hela Ayurvediska tankesättet börjar från en välfungerande matsmältning vilket garanterar att upptaget av näringsämnen kan tas upp i kroppen på ett möjligast effektivt sätt och stå till hela kroppens förfogande.
För att matsmältningen ska fungera optimalt ska man enligt Ayurveda äta enligt sin kroppstyp, som Ayurvediskt kallas dosha. När matsmältningen inte fungerar optimalt lagras slaggprodukter i kroppen som leder till en försämrad hälsa.
Ghee -immunitetsboostern nummer 1
Inom den indiska naturläkekonsten hyllas ghee, d.v.s. skirat smör som en hälsohjälte med fantastiska egenskaper för att boosta motståndskraften. Dessutom sägs det att ghee motverkar sötsug. Ayurveda ser även här det försvagade immunsystemet som orsak till att sötsug uppstår. När du känner att ditt immunförsvar börjar brista, tillsätt då några teskedar ghee i varje måltid.
Ghee är fetternas ståtliga kung: den förser kroppen med näring, smörjer vävnaden och får motståndskraften att blomstra!
Ghee kan även vara till hjälp för allergisk snuva: blanda 1 tesked ghee och en skvätt vatten och svälj blandningen, och säg hejdå till snuvan.
Ghee kan också underlätta klåda i näsan samt torrhet i ögonen. När du njuter av två matskedar ghee på en gång påstås det att allergisymtomen försvinner i ett nafs. Testa och se vad ghee kan göra för dig!
Ingefära, gurkmeja och ghee = Ayurvediska hälsotriangeln för allergisymtom
När du påbörjar kampen mot vårförkylningar och allergisymtom är det enligt Ayurvediska principer viktigt att se till att matsmältningen fungerar som den ska. Här kommer ingefära in och ser till att matsmältningens “eld”, med andra ord agni hålls igång.
För att boosta matsmältningen, gör följande innan måltid:
• Ta en halv centimeters ekologisk ingefärsbit och skär i små tunna skivor.
• Strö svart salt på ingefärsskivorna.
• Pressa en halv ekologisk citron eller ekologisk lime över skivorna.
• Njut av en skiva i taget.
• Kom ihåg att tugga ordentligt och medvetet! På så sätt boostar du matsmältningen att komma igång ordentligt.
Förutom ingefära så är även gurkmeja fenomenal under pollensäsongen. Enligt Ayurveda har gurkmejan antihistaminiska, antibiotiska samt antivirala egenskaper som verkligen ser till att hålla otrevliga bakterier på avstånd.
Du kan framställa ditt eget naturliga, Ayurvediska kosttillskott för att bekämpa allergisymtom och för att boosta motståndskraften på följande sätt: ta en tesked gurkmejapulver, häll i munnen och gurgla med vatten. Håll på i en stund, svälj och konstatera effekten! Alternativt kan du blanda gurkmejapulvret och vattnet innan du börjar gurgla.
Honung för hösnuva
Inom Ayurveda tänker man att det är naturligt att snuva blir vanligare under våren eftersom denna årstid kännetecknas av kapha-tid då det är normalt att kroppen bildar mer slem. Det kan vara smart att undvika slembildande matvaror, vilka enligt Ayurveda består av banan, vete, socker (förutom honung) och alla mjölkprodukter (förutom ghee).
Ayurveda ser honung som medicin vars enzymer hjälper till att torka ut slemmet. Mat med torkande egenskaper för slem är t.ex. äpple.
En smaskig vårfrukost kan således se ut så här:
• Hacka 2-3 äpplen och stek klyftorna mjuka i ghee, på svag värme tillsammans med kardemumma, gurkmeja, kanel och ingefära.
• Häll hela härligheten på en tallrik och sötsätt med honung.
• Njut som en smarrig delikatess och bekämpa samtidigt alla världens allergisymtom!
Pollensäsongens utmaningar
Ur ett Ayurvediskt perspektiv ser man inte allergisymtomen vara pollenens fel utan som ett resultat av människans egen verksamhet. Kroppen får symtom av pollen när kroppen har lagrat slaggprodukter som förstoppat kanalerna. Då har vävnadens immunförsvar gått ner och slemhinnorna har därför blivit irriterade.
En fasta under våren kan göra underverk
På våren är det bra att äta lättare och till och med testa på att fasta. En idealisk tid för att fasta är enligt Ayurveda från slutet av februari till slutet av maj. Fastan sägs hjälpa till att motverka allergisymtom när kroppen gör sig av med slaggprodukter. Det är många som säger sig ha blivit kvitt allergisymtomen med hjälp av en fasta.
Enligt Ayurveda kan en fasta också utföras lite lättare, genom att äta kitchari som sägs vara en “mirakelföda”. Kitchari är välsmakande och fullproppad med näring som traditionellt använts för att bota sjukdomar och för att öka välmående. Under en kitchari-fasta äter man endast kitchari på varje måltid.
Ayurvedisk vårkitchari (1 portion):
• 0,75 dl mung dal-linser
• 0,25 dl basmatiris
• 1-2 tsk ghee
• 1-2 bitar färsk ekologisk ingefära, finhacka
• ½ tsk fänkålsfrön
• ½ tsk spiskumminfrön (jeera)
• ½ tsk korianderfrön
• 1-2 hårda kardemummafrön (öppnade)
• (¼ tsk bockhornsklöverfrön, ¼ tsk senapsfrön, några curryblad)
• ½ tsk spiskumminpulver
• ½ tsk gurkmeja
• ½ tsk garam masala
• (en nypa hing, dvs. asafoetida)
• kvalitativt salt
• en handfull grönsaker t.ex.: fänkål, stjälkselleri, broccoli, palsternacka, spenat
• 0,6-1 l vatten eller enligt smak
• färska eller torkade örter såsom koriander, persilja, dill
• juice av ekologisk lime eller ekologisk citron
Skölj bönorna och riset noggrant. Hetta upp ghee och vänd i hela kryddorna. Tillsätt sedan övriga malda kryddor och rör om snabbt. Tillsätt bönor, ris, blanda och tillsätt vatten. Tillsätt hackade grönsaker lite senare, beroende på mognadstid. Låt det hela sjuda på svag värme under lock i ca 30 minuter eller tills bönornas konsistens gått sönder. Smaksätt med salt, örter och toppa med färskpressad citronjuice. Njut!
Recept: www.ayurveda.fi